App Yours!

  • Acoustic piano
  • Innovation
  • Digital piano
  • Hybrid piano
  • Evolution of the piano

1, 2, 3! 1ne, 2je, 3je!  Nee dit zijn geen wifi-wachtwoorden of de  inloggevens  voor het intranet van jouw lokale belastingkantoor. Dit zijn klanken die je wellicht herkent van vroeger of die je tegenwoordig nog waarneemt in de hal van de muziekschool. Verwoede pogingen van een muziekdocent om de leerling te helpen herinneren aan het metrum en ritme van de muziek.  Kan dat niet wat intuïtiever? Ja, dat kan! 

Piano app

Sprekend als docent heb ik niet zelden geprobeerd op deze wijze mijn leerlingen het belang van ritme bij te brengen. Maar de lastigheid zit hem erin dat zelfs de meest basale muzikale uitvoering een totaalplaatje is van luisteren, voelen, begrijpen en vervolgens doen. Elementen die haast onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en die op zichzelf kunnen verzanden in abstracte en droge uitleg.  

Gelukkig zijn er in het kielzog van smartphones, tablets en laptops grote hoeveelheden apps ontstaan die de moderne speler van vrijwel alle gemakken voorzien en soms zelfs zeer praktische ondersteuning bieden voor het oefenen thuis of tijdens de lessen. Vandaag een paar aanwijzingen om in het digitale woud van aanbieders en snuisterijen de app te vinden van jouw keuze. 

Piano Bluetooth connectie

Hallo met wie spreek ik? 

Wie apps zegt denkt smartphone. Wie apps zegt voor de piano denkt hoogstwaarschijnlijk als eerste aan een  digitale piano. Niet onterecht natuurlijk want enig connectiviteit moet een instrument wel bezitten om plezier te ondervinden van de combinatie instrument en app.  Gelukkig hebben vrijwel alle ingebouwde  silent sytemen  tegenwoordig ook uitstekende mogelijkheden om verbinding te maken met andere apparaten.  

Hoewel apps natuurlijk ontwikkeld worden om zo gebruiksvriendelijk mogelijk te zijn kan er door de hoeveelheid aan mogelijkheden soms wat verwarring ontstaan. Laat ons daarom beginnen bij het begin: Hoe maak ik nu het beste verbinding tussen mijn instrument en bijvoorbeeld mijn tablet?  

Verbindingen vallen in drie categorieën: 

 

Bluetooth  

  • Voordeel: Draadloos  
  • Nadeel: Soms een zwak signaal   

Kabel  

  • Voordeel: Verbinding is bijna ogenblikkelijk en sterk 
  • Nadeel: Kabel kan in de weg zitten bij spelen   

Wi-Fi  

  • Voordeel: Draadloos en sterk signaal   
  • Nadeel: Meeste instrumenten kunnen enkel verbinden via een aparte USB-stick die een signaal creëert.  

Als je eenmaal de verbinding van jouw keuze gemaakt hebt begint de reis pas echt.  Want net zoals de 18e-eeuwse pianobouwers elkaar probeerden de ogen uit te steken met de nieuwste ontwikkelingen proberen de grote namen van nu elkaar op digitaal vlak af te troeven met soms zeer verrassende resultaten als gevolg.  

Van Smart tot Partner

Japan blijft naast het land van de rijzende zon ook toonaangevend  als het aankomt op technologische ontwikkelingen. Met name  Yamaha  en Kawai maar ook Roland bieden een keur aan apps die in combinatie met hun instrumentenlijn de speler een unieke ervaring willen bezorgen. Een paar voorbeelden:

Yamaha Smart Pianist app

Yamaha Smart Pianist

Deze app biedt je de mogelijkheid om de klank van jouw Yamaha  instrument om te zetten naar bijvoorbeeld een Yamaha  CFX (concertvleugel)  Bösendorfer, Upright  etc. Nu is dit niets nieuws maar de app biedt vervolgens de mogelijkheid om jouw instrument in verschillende ruimtes te plaatsen waardoor de akoestiek aanzienlijk verandert. Je kunt zelfs de klep van de vleugel op de kleine stand zetten of geheel dicht doen om zo tot een kleinere klank te komen.    

Als je dit nog niet ver genoeg gaat kun je de eigenschappen van de diverse ruimtes of het instrument nog verder beïnvloeden. Zo bestaat er de mogelijkheid om via Touch Curve het klavier af te stellen op jouw speelstijl. Wil je echt de diepte in dan is er via Unique  Key  Setting zelfs de mogelijkheid om de eigenschap van iedere individuele toets af stellen om zo tot een volledige unieke speelervaring te komen.    

Ook wat muziek maken betreft heeft de app een paar mooie features die bijdragen aan het speelplezier. De zogeheten Chord  Tracker was al een feature van  Yamaha  maar deze is nu standaard ingebouwd en ook de kwaliteit is aanzienlijk verbeterd. Dit maakt het heel eenvoudig om jouw favoriete nummers te uploaden en deze te laten analyseren met als resultaat een volledig uitgeschreven akkoordschema. Wil je meespelen maar is het tempo te hoog? Geen probleem, deze kun je eenvoudig aanpassen. Is de toonsoort wat aan de hoge kant om mee te zingen? Simpelweg even transponeren tot je de juiste hoogte gevonden heeft  .  

Een ander mogelijkheid binnen dezelfde app is om mee te spelen met verschillende muziekstijlen. Of het nu gaat om een Braziliaanse bossanova of Amerikaanse blue grass, Smart Pianist biedt het allemaal en het mooiste is nog dat jouw combo zich altijd zal aanpassen aan de door jouw gekozen akkoorden. Zo wordt samenspelen ineens wel heel eenvoudig! 

 

Voordelen:  Een mooi afgewerkte en zeer uitgebreide app met heel veel verschillende opties en details.  

Nadelen:  Een uitgebreide app met bijna teveel verschillende opties heeft.

Yamaha Flowkey app

Yamaha Flowkey

Deze post begon met de vraag of het proces van leren en spelen niet wat intuïtiever kan.  Flowkey  is ontworpen met precies deze gedachte.  Middels eenvoudige bewerkingen van bekende melodieën (bijv. Claire de  Lune, Zwanenmeer e.d.) leert de beginnende speler mee te spelen met de bladmuziek. De app houdt bij waar hij of zij is en stopt zelfs op het moment dat er een verkeerde noot wordt gespeeld. Handen kunnen in- of uitgeschakeld worden, het tempo aangepast en uiteraard is meespelen met een metronoom ook een optie.    

Naast deze ondersteuning is er ook een visueel hulpmiddel. De speler ziet twee handen van bovenaf meespelen en kan zodoende het voorbeeld volgen. Handig als je visueel ingesteld bent en niet enkel via de nauwgezette bolletjes en lijntjes tot een resultaat wilt komen.    

Enig nadeel van de app is wel dat het accent vooral ligt op de beginner. Meer gevorderd materiaal is wel beschikbaar maar alleen als je kiest voor  Flowkey  Premium en dat komt tegen een klein maandelijks bedrag. Wellicht als je de smaak te pakken hebt dat deze  pay wall  geen obstakel vormt maar het was wat sportiever geweest als de muziekselectie in verhouding staat tot de grote hoeveelheid mogelijkheden die Smart Pianist gratis aanbiedt.  

 

Voordelen: Flowkey  maakt het proces van spelen en leren een heel stuk intuïtiever en laat zien dat techniek een serieuze plaats verdient in dit proces.  

Nadelen:  Een relatief klein aanbod van materiaal. De echt interessante materie bevindt zich helaas achter een  pay wall.   

Kawai Piano Remote app

Kawai Piano Remote

Wat je als lezer wellicht weet of niet weet is dat zowel  Yamaha, Kawai en Roland hun hoofdkwartier in de Japanse stad  Hamamatsu hebben staan. Misschien dat het adagium 'keep  your  friends  close  and  your  enemies  closer' hier enig rol speelt want het is duidelijk dat in ieder geval Kawai en  Yamaha  elkaar goed in de gaten houden.    

Piano Remote vertoont uiterlijk namelijk enig overeenkomst met  Yamaha's  Smart Pianist. Al houdt de vergelijking hier snel op want de app blijkt helaas behoorlijk beperkt ten opzichte van de opties die Smart Pianist biedt. Ook moet gezegd worden dat met slechts drie modellen (de  CA9900GP,  CA99  en  CA79)  de compatibiliteit nogal aan de zuinige kant is.    

Toch weet Kawai hier een aantrekkelijk app neer te zetten die in combinatie met haar prachtig samples een waardevolle aanvulling is op de kwalitatief zeer goede instrumenten en zeker een bijdrage levert aan het verhogen van jouw speelplezier.  

 

Voordelen:  Piano Remote biedt een soortgelijke ervaring als Smart Pianist en is net als haar concurrent zeer gebruiksvriendelijk.    

Nadelen:  De keuzemogelijkheden in de app zelf zijn helaas nogal beperkt. En ze is slechts te gebruiken op 3 van de 18 verschillende digitale instrumenten die Kawai produceert.  

Roland Piano Partner 2

Roland Piano Partner 1 & 2

Als laatste vandaag kijken we naar een hele andere producent. Roland onderscheidt zich van haar concurrenten door enkel en alleen digitale en stage piano's te produceren. Je zou dus verwachten dat een bedrijf dat zich op deze wijze op de markt positioneert een app ontwikkelt die haar concurrenten het nakijken geeft. Of Roland deze belofte ook inlost? "Jein" zoals de Duitsers dat zo mooi zeggen.    

Piano Partner en de meer recente Piano Partner 2 bieden beiden mooie features maar zijn niet bepaald een lust voor het oog. Als je een doorgewinterde  digi-fan bent is dit wellicht ook niet zo nodig maar in vergelijking tot de andere apps kan Roland hier nog wel wat terrein winnen.    

Inhoudelijk zijn beide apps wel interessant als het gaat om het bijhouden van jouw dagelijkse activiteiten. Met de optie Diary kun je via diverse statistieken inzien wat je allemaal hebt gedaan en (mocht je trots genoeg zijn op het resultaat) delen via  social  media.    

Een andere aardigheid is de Flash Card optie waarmee je als speler je notenlezen of luisteren kunt verbeteren. Een feature die je eventueel ook kunt gebruiken zonder verbinding te maken.    

 

Voordelen:  Het is eenvoudig om de activiteiten achter het instrument bij te houden en zelfs te delen. Een deel van de app kan zelfs gebruikt worden zonder dat er een verbinding met het instrument gemaakt moet worden.  

Nadelen:  Het grootste nadeel van zowel Piano Partner 1 als 2 is de Bluetooth verbinding. De kwaliteit deze verbinding is ronduit wisselend te noemen helaas en verdient zeker nog aandacht.  

Conclusie

Of je nu gaat voor de kwaliteit van een Roland, Yamaha of Kawai uiteindelijk moet het instrument de doorslaggevende factor zijn. Maar een app kan jouw speelplezier zeker verhogen en meewegen in de beslissing om over te gaan tot een bepaalde aankoop. 

Laat je daarom goed informeren door onze  consultants  en je bent dan snel thuis zijn in deze wondere wereld!     

Een laatste tip maar zeker geen onbelangrijke is dat de meeste apps worden ontwikkeld voor de  Iphone  en dat er soms wat aanpassingen gedaan moeten worden om ze goed te laten functioneren op Android. Kijk daarom goed naar de diverse mogelijkheden en lees ze nog eens na op Apple Store of Google Play Store.  

 

♭♩